SimpozOCrnjanskom_BLU05Институт за књижевност и уметност из Београда, Филолошки факултет Универзитета у Београду и Матица српска приредили су међународни научни скуп МИЛОШ ЦРЊАНСКИ: ПОЕЗИЈА И КОМЕНТАРИ, посвећен поезији великог српског лиричара.

Од 4. до 6. децембра 2013. године одржан је скуп у Београду и Новом Саду, у оквиру пројекта „Смена поетичких парадигми у српској књижевности двадесетог века: национални и европски контекст“.  Скуп су уредили проф. др Јован Делић, руководилац пројекта, и др Драган Хамовић.

За скуп и за будући зборник радова пријављено је 47 радова истраживача из Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и слависта са научних установа из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке, Италије, Француске, Украјине, Пољске и Хрватске.

DSCF0223Матица српска била је домаћин трећег, завршног дана скупа (петак, 6. децембар), а том приликом присутне је поздравио др Драган Станић, председник Матице српске. Првом делу рада скупа председавао је академик Светозар Кољевић. Реферате су прочитали: академик Светозар Кољевић, Гласови завичаја и туђина у неким песмама, др Валентина Хамовић, „Лирика и коментари”: неромантичарски импулси, мр Сања Париповић, Традиционална и слободна линија ритма у лирици Милоша Црњанског (рад прочитала Јана Алексић), др Зорана Опачић, Јадрански простори и југословенска култура у поезији Милоша Црњанског, мр Јелена Панић Мараш, Еротско у поезији Милоша Црњанског, мр Јелена Јовановић, Поетички преврат Милоша Црњанског и Јована Стерије Поповића, мр Бојан Чолак, Поетика клетве и песнички активизам у „Видовданским песмама” Милоша Црњанског. Другим делом скупа председавао је др Драган Хамовић. Реферате су прочитали: др Весна Цидилко, „Лирика Итаке” на немачком: рецепцијски токови и проблеми превођења поетског текста, мр Соња Веселиновић, Симболика Итаке у књижевности експресионизма: Готфрид Бен и Милош Црњански, др Марија Циндори Шинковић, Тематско-мотивске сродности лирике Адија и Црњанског, др Кајоко Јамасаки, „Празнина” у поезији Милоша Црњанског: песников дијалог са Лао Цеом, др Небојша Лазић, Сусрет запада и истока у поезији Милоша Црњанског и Марко Аврамовић, Две Суматре: Милош Црњански и Небојша Васовић.

SimpozOCrnjanskom_BLU04

Након завршетка рада учесници скупа о Црњанском били су гости епископа сремског господина Василија у манастиру Крушедолу.

Comments are closed.