Одбор за прославу 200-годишњице рођења Петра II Петровића Његоша основале су Матица српска, Српска академија наука и уметности и Академија наука и умјетности Републике Српске са циљем да се током 2013. године реализује богат програм посвећен великом српском песнику, владики и владару Црне Горе, члану Матице српске и Друштва српске словесности. Седиште Одбора је у Матици српској која је бринула о реализацији Програма. Одбор је благовремено, крајем 2012. године, израдио Програм прославе, а потом се почео обраћати надлежним републичким органима како би се прибавила средства за реализацију прославе.

Упркос  упорним обраћањима свим нивоима власти, од Председника Републике, председника и првог потпредседника Владе па до надлежних министара, Одбор није добио финансијску подршку за реализацију Програма прославе. Драгоцену вербалну подршку пружили су Његова светост патријарх српски Иринеј, Председник Републике Србије господин Томислав Николић, Председник Републике Српске господин Милорад Додик и министар културе господин Братислав Петковић.

Одбор за прославу „Два века Његоша“ обавештава јавност да је само незнатан део Програма јавно представљен. Преостало је веома мало времена да се у јубиларној години остваре програмски садржаји и посебно научни скуп (са 100 пријављених учесника из земље и иностранства). Апелујемо на утицајне  појединце и државне органе да се што пре пронађу средства за достојно обележавање 200-годишњице Његошевог рођења.

Одбор за прославу „Два века Његоша“

Comments are closed.