Писмо академика Чедомира Попова, председника Матице српске, учесницима 126. редовне Скупштине Матице српске

skupstina11Драги Матичари, поштовани гости,

Здравље ми не дозвољава да председавам данашњом Скупштином, којом Матица српска улази у 186. годину свог постојања. Жалостан сам због тога, али ми је драго што могу да вам пожелим успешан рад, барем у оној мери у којој је то била делатност Матице српске у протекле четири године. У тешким економским, политичким, моралним и културним приликама, кроз које пролази читаво друштво, Матица за своје резултате може да захвали пре свега двема околностима. Прва је доследно спровођење стратегије националне институције коју су јој баштинили њени оснивачи, а која се састоји у изградњи и одбрани српске културе, уз уважавање нових изазова што их историја и време доносе. Друга околност је преданост многобројних Матичиних сарадника у остваривању њених научних, књижевних, издавачких и уметничких задатака. Не треба занемарити чињеницу да Матица српска и у овим кризним условима проширује хоризонт свог деловања, прихватајући покровитељство над удружењима својих чланова и пријатеља широм српског духовног простора. Важан чинилац на том путу било је јединство које је владало међу сарадницима на пословима Матице српске, као и међу њеним запосленима. У име руководства којем данас истиче мандат свима се на томе најтоплије захваљујем. Уверен сам да ће тај дух слоге владати и убудуће, под новом Управом наше Матице. С тим уверењем у срцу, ја вас још једном поздрављам, уз поруку великог Вука: „Радите и пјевајте једнако. То је једини начин благородно се осветити непријатељу и свег га посрамити.”

Чедомир Попов

skupstina22126. Редовна Скупштина Матице српске

Пошто је председник Матице српске академик Чедомир Попов био спречен болешћу да присуствује Скупштини, председавао је потпредседник проф. др Славко Гордић. Након отварања Скупштине и избора радних тела, председник Верификационе комисије проф. др Мато Пижурица је саопштио да Скупштини присуствује 263 члана Матице српске са правом гласа. Потом су изабрани нови стални чланови сарадници, реизабрани чланови сарадници и изабрани нови чланови сарадници. Потврђен је пријем нових редовних чланова Матице српске. Након што је Скупштина донела одлуку о прихватању измена Статута Матице српске, чланови Матице српске су за почасног председника изабрали академика Чедомира Попова.

Прихваћен је Извештај о четворогодишњем раду Матице српске (2008–2012) и Извештај о раду Надзорног одбора и финансијском пословању Матице српске (2008–2012). Прихваћени су Извештај о четворогодишњем раду Библиотеке Матице српске (2004–2011), Извештај о четворогодишњем раду Галерије Матице српске (2008–2011) и Извештај о четворогодишњем раду Издавачког центра Матице српске (2008–2011). Изборна комисија 126. редовне Скупштине Матице српске, након пребројавања гласова, саопштила је резултате гласања.

За чланове Председништва у наредном четворогодишњем периоду изабрани су: – за председника: проф. др Драган Станић – за потпредседнике: проф. др Бранко Бешлин, др Мидраг Матицки, проф. мр Ненад Остојић – за генералног секретара: доц. др Ђорђе Ђурић

Изабран је Надзорни одбор Матице српске: Живко Киселички (предеседник), Слободан Кнежевић, Јожеф Лимбургер, проф. др Вуксан Лакићевић, мр Мирко Лубурић, Јован Чулајевић, Милан Петровић). Управни одбор Матице српске није изабран. Матица српска ће ради избора Управног одбора сазвати ванредну Скупштину, о чему ће чланови и јавност бити благовремено обавештени.

skupstina44Председништво Матице српске:

Академик Чедомир Попов, почасни председник

Проф. др Драган Станић, председник

Проф. др Бранко Бешлин, потпредседник

Др Миодраг Матицки, потпредседник

Проф. мр Ненад Остојић, потпредседник

Доц. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар

Comments are closed.