MaticaPress150GodPreseljenjaBLU_09Дана 31. марта 2014. године, у 12 часова, у Матици српској je одржана конференција за штампу поводом обележавања великог јубилеја 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.

Присутнима се обратио председник Матице српске проф. др Драган Станић и рекао да ће тај јубилеј, важан за српску културу, Нови Сад, Војводину и целу Србију бити обележен на достојанствен начин и да ће обележавања 150 година од пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад, под називом Век и по Матице српске у Српској Атини трајати током целе године.

Градоначелник Милош Вучевић истакао је да ће Град пружити подршку овој манифестацији и да ће обележавања јубилеја бити велики допринос очувању статуса Новог Сада као центра културе, што је од пресудне важности за предстојећу кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године.

Покрајински секретар за културу проф. др Славиша Грујић истакао је важност јубилеја и истакао да Покрајински секретаријат за културу и информисање редовно подржава активности Матице српске и да ће тако бити и овога пута.

Генерални секретар доц. др Ђорђе Ђурић изложио је програм манифестације, која ће обухватати четири сегмента. Изложба артефакта из пештанског и новосадског периода Матице српске биће приређена 3. априла у Матици српској и биће доступна публици целе године. Централни део прославе јубилеја ће бити Свечана академија 11. маја у Српском народном позоришту. Трећи сегмент обележавања ће бити научни скуп о значају пресељења Матице српске у Нови Сад за развој националне културе и јачање српског националног бића у јужној Угарској и одржаће се у последњој недељи новембра, док ће четврти сегмент обухватити низ манифестација, промоција књига и предавања као пратећи програм који ће трајати током целе године.

Comments are closed.