OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Генерални секретар Матице српске доц. др Ђорђе Ђурић присуствовао је манифестацији „Миланковићеви циклуси“ у Даљу. У родној кући научника, која је уједно и  Културни и научни центар, обележена је 134. годишњица Миланковићевог рођења.

Програм је почео предавањем о актуелностима климатских промена, о којима је говорио академик Федор Месингер, члан Светске метеоролошке организације и творац новог климатског модела, затим је одржана промоција књиге Математичка теорија топлотних појава насталих Сунчевим зрачењем (у оквиру Изабраних дела Милутина Миланковића, која је уједно и последња), чији је приређивач академик Зоран Кнежевић, директор Астрономске опсерваторије у Београду. Проф др. Александар Петровић, предавач антропологије на филолошким факултетима у Београду и Крагујевцу, вођа ауторског тима који је израдио музејски модел ледених доба, објаснио је принципе његовог рада.  Модел се састоји од два глобуса: један од њих представља Земљу пре 21.000 година, у периоду последњег леденог доба, а други Земљу данас. На моделу је израђена и светлећа Миланковићева крива, која показује темепратруру Земље у протеклих 600.000 година, као и сталагмит с дна мора чији пресек потврђује Миланкоивћеву математичку теорију климе.

Уметнички део програма приредила је Вера Миланковић, рођака Милутина Миланковића, угледна композиторка и  професорка на Музичкој академији у Београду. Скупу су присуствовали и генерални конзул конзулата Србије у Вуковару, Живорад Симић, заменици жупана Осјечко барањске жупаније Драган Вулин и Јован Јелић, начелник Општине Ердут Југослав Весић и многи други.

Comments are closed.