2.2.2015-6У четвртак, 10. новембар 2022. године, у Матици српској одржано је шесто предавање из пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.

Предавање „Укидање Банатске војне границе 1872. године и њено прикључење банатским жупанијама” одржала је др Ивана Спасовић, професорка Факултета за културу и медије и историчарка Архива САНУ.

Др Ивана Спасовић указала је на историјски развој Банатске војне границе, од периода када је била источни део Војне границе, коју је Хабзбуршка монархија установила као одбрану од Османског царства до њеног укидања. Цар Фрања Јосиф прогласио је 9. VI и 1. XI 1872. акта о развојачењу и провинцијализацији Банатске границе, којима је њен простор потпао под надлежност Угарског сабора и Владе у Пешти. Упркос захтеву већинског српског становништва да добије своју жупанију, територија Банатске границе припала је Торонталској, Тамишкој и Крашовској жупанији. Граничари су наредне 1873. стекли право учешћа на изборима и, после поновљеног гласања, почетком 1874. изабрали своје прве посланике: Костића, Полит-Десанчића, Бабеша и Доду, кандидате Српске народне слободумне странке.

Поред политичких посебности, значај Банатске границе био је и у њеном нефеудалном уређењу и развијеној привреди, уређеном здравству, слободној штампи, богатом културном животу, изузетним личностима пониклим на том простору и, изнад свега, у одличном школству.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња, Општина Житиште.
Следеће предавање у оквиру овог циклуса одржаће се 1. децембра 2022. године, у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање под насловом „Ратови, аграрне реформе и колонизације у Банату (1914‒1948)” одржаће др Милан Мицић.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Коментариши