Матица српске је и ове године представила своја нова издања на 57. Међународном сајму књига у Београду, који је одржан од 21. до 28. октобра 2012. године.

На штанду су била изложена издања Научних одељења Матице српске, Издавачког центра Матице српске, Галерије Матице српске и Библиотеке Матице српске. На штанду су била изложена и издања друштава чланова Матице српске из Подгорице и Бањалуке.

Посебан труд је уложен да се на штанду нађе што више издања наслеђених од Издавачког предузећа Матице српске. Пред сајамску публику је изнесен највећи број наслова и највећи број примерака књига до сада. Најтраженија књига Матице српске је била Правопис српскога језика, продата у око 1000 примерака.
Матицу српску су на штанду представљали чланови Председништва: председник, прог. др Драган Станић, потпредседник др Миодраг Матицки, генерални секретар доц. др Ђорђе Ђурић, чланови Управног одбора др Марко Недић, проф. др Мато Пижурица, управник Библиотеке и главни уредник Издавачког центра Матице српске Миро Вуксановић, главни уредник Едиције „Прва књига” проф. др Владислава Петковић Гордић.
По већ устаљеној традицији, на Сајму је у петак, 26. октобра, у 12 часова, представљено је ново. коло Едиције „Прва књига”. У овом колу објављене су књиге: Предраг Бојић, Свезиво, Ирена Јаворски, Деконструкција политике неутралности, Борислав Станић, Рупе. О књигама и њиховим ауторима говорила је главни и одговорни уредник Едиције Владислава Гордић-Петковић. Присутној публици су се обратили и аутори књига.
Уочи и током сајма телевизија, писани и електронски медији су извештавали о наступу Матице српске на овогодишњем сајму. РТС је у више емисија из области културе објавио интервјуе са председником, генералним секретаром Матице српске и управником Издавачког центра Матице српске.
Штанд Матице српске су посетили: Његова светост патријарх српски Иринеј, покрајински секретар за културу Славиша Грујић, представници издавачких кућа са којима Матица српска сарађује, супруга председника Николића, бројни сарадници Матице српске, представници библиотека, школа и заинтеросавана публика. Посебно је охрабрујућа младост купаца издања Матице српске с обзиром на научни профил Матичиних издања.
Свакодневно су на штанду Матице српске били ангажовани стручни сарадници, служба рачуноводства и други чланови колектива на продаји књига и информисању о публикацијама Матице српске.
Сајамски штанд је визуелно обогаћен информативним плакатима о капиталним издањима Матице српске.

Comments are closed.