2.2.2015-6У среду, 6. септембра 2023. године, у Матици српској одржана су два нова предавања на тему вештачке интелигенције. Присутне госте и публику поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Прво предавање „Не знам зашто вам нико није рекао – све је то игра бројева” одржао је проф. др Владан Девеџић, дописни члан САНУ-а испред Института за вештачку интелигенцију Србије. Предавање проф. др Девџића било је о генеративној вештачкој интелигенцији – оном делу технологије вештачке интелигенције намењеном креирању различитих врста садржаја, укључујући текст, слике, аудио и синтетичке податке. Поред представљања важних термина у области генеративне вештачке интелигенције, присутнима је илустрован начин рада неких важних идеја и алгоритама, примери апликација и система генеративне вештачке интелигенције.

 2.2.2015-6Друго предавање „Човек без будућности – хоће ли машине искоренити људе?” одржао је Станко Стојиљковић, научни новинар и главни уредник научног магазина „Галаксија нова”, испред Задужбине „Петар Мандић” Господин Стојиљковић је кроз динамичну и интерактивну презентацију, разматрао следећа питања: Зашто стрепимо од вештачке интелигенције? Да ли је следећа степеница еволуција робота? Како ће изгледати будући надљуди? Којем се закону повинује све живо и неживо? Може ли човек да мења природу, а да не промени себе? Шта на све то каже управник поште у Нишу?

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.

 2.2.2015-6У среду, 5. јула 2023. године, у Матици српској одржана су два нова предавања на тему вештачке интелигенције. Присутне госте и публику поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Прво предавање „Вештачка интелигенција у медицини и фармакологији” одржао је др Иван Танасијевић са Института за вештачку интелигенцију Србије. Др Танасијевић предочио је актуелне примене вештачке интелигенције и машинског учења у фармакологији, медицини и другим сродним областима. Посебно се осврнуо на тренутно доступна решења на пољу компјутерског дизајна протеина, као и на импликације које она могу имати у виду будућности медицине, превасходно у погледу персонализоване медицине – креирање лекова за специфичне комплексне болести.

Друго предавање „Изазови вештачке интелигенцијe из перспективе православне биоетике” одржао је протонамесник Драган Поповић из Задужбине „Петар Мандић”. Протонамесник Поповић је из перспективе православне биоетике, утемељене на патристичком, антрополошком учењу Православне цркве, истакао суштинске разлике између интелигенције човека, створеног од Бога као Његова икона, а затим и „интелигенције” машине, створене од човека као средство остваривања бољег живота, те се осврнуо па питање правне регулативе даље употребе вештачке интелигенције.

Следећа предавања о вештачкој интелигенцији одржаће се 6. септембра 2023. године.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.