BLU_8586У Свечаној сали Матице српске 26. јануара одржана је традиционална Светосавска беседа, којом Матица српска обележава велики просветитељски празник Светог Саву.

Беседа је била посвећена стогодишњици рођења патријарха српског Павла, а о његовом животу и благотворном утицају на српски народ говорили су владика Иринеј и академик Владета Јеротић. Појање хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин” увело је у Светосавску беседу. Угледне госте и све присутне, а било их је поред пуне Свечане сали и пуна читаоница Библиотеке Матице српске, који су преко видео-бима пратили свечаност, поздравио је председник Матице српске проф. др Драган Станић.

BLU_8581У поздравном обраћању председник Матице српске рекао је да смо ми као генерација, као поколење, а и као народ имали привилегију да живимо у историјској стварности у којој је живео и радио човек светачке енергије − патријарх Павле. Он је био право оличење светосавске енергије, отелотворење те енергије, човек који је то носио у себи и непрестано слао према свима нама такву врсту поруке, поруке изречену речима, али још и више ону која се изриче тишином.

Comments are closed.