2.2.2015-6У петак, 30. септембра, са почетком у 18 часова у Свечаној сали Матице српске одржано је представљање лика и дела Григорија Божовића као и књижевне награде „Григорије Божовић” у организацији Косовскометохијског одбора Матице српске и Фондације „Симонида“. На почетку програма Наталија Јакшић, ученица седмог разреда основне школе у Зубином Потоку и чланица КУД-а Мокра Гора, отпевала је српску изворну песму „Заспо Јанко”, а за крај програма отпевала је песму „Вила са Кошара”.

Присутне госте поздравили су председник Матице српске, проф. др Драган Станић и госпођа Бранка Марковић, директорка Фондације „Симонида”.

О Божовићу и о награди беседили су госпођа Андријана Живановић, директорка Дома културе „Стари Колашин” и чланови жирија награде, проф. др Драгиша Бојовић и књижевник Милета Аћимовић Ивков.
Суплент Призренске богословије Григорије Божовић, Матицу српску је посетио пре 116 година, 1906. године. Љубазно га је дочекао председник Матице српске Антоније Хаџић и дао налог да се Богословији поклони све што Матица има на лагеру. Суплент је добио 50 часописа Летописа Матице српске, 115 књига из Задужбине Коњовића и 28 других публикација. Председник Хаџић је наложио да се Богословији редовно шаљу сва издања Матице српске. Призренска богословија у Нишу и данас поседује Летопис Матице српске, од првих бројева.

Програм је водила др Александра Новаков, секретар Косовскометохијског одбора. Представљање је снимљено и може се погледати у видео-архиви Матице српске.

Comments are closed.