2.2.2015-6У среду, 14. септембра 2022. године, у Свечаној сали Матице српске одржана је промоција ијекавског издања „Рјечника српскога језика“ (редиговао и приредио проф. др Мирослав Николић). Присутне су поздравили господин Игор Мировић, председник Владе АП Војводине, господин Млађен Цицовић, шеф Председништва Републике Српске у Србији и проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Господин Игор Мировић, председник Владе АП Војводине господин подсетио је да се оваквим публикацијама Матица српска појављује као „стуб јединства у култури, науци, и најважније у свом деловању, у очувању нашег језика и писма“. Проф. др Драган Станић, председник Матице српске нагласио је да је важно да разумемо и осећамо језик, односно да осећамо ијекавицу и екавицу као „два плућна крила без којих не можемо живети“. Господин Млађен Цицовић, шеф Председништва Републике Српске у Србији похвалио је ово издање као вредан допринос у одбрани нашег језика и писма.

О „Рјечнику“ су, потом, говорили проф. др Јелица Стојановић, председник Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, проф. др Милош Ковачевић, руководилац Одјељења за српски језик Андрићевог института и проф. др Мирослав Николић, главни редактор „Рјечника“. Проф. др Јелица Стојановић нагласила је да је величина овог издања да заједно учврсти и екавицу и ијекавицу и да тако чува речничко благо, а проф. др Милош Ковачевић још једном је нагласио да је свеукупним деловањем Матица српска заиста „матица“ целокупног српског народа. Главни редактор „Рјечника“ проф. др Мирослав Николић истакао је важност равноправних издања речника српског језика, ијекавско и екавско.

Представљању Рјечника, између осталих, присуствовали су и проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, госпођа Татијана Ђукановић, помоћник секретара Покрајинске владе, сарадници и пријатељи Матице српске. Представљање је снимљено и може се погледати у видео-архиви Матице српске.

Comments are closed.