2.2.2015-6У четвртак, 16. марта 2023. године, у Матици српској одржано је девето предавање пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”. Предавање „Српска језичка слика Баната у прошлости и данас” одржала је др Исидора Бјелаковић, редовни професор Одсека за српски језик и лингвистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и секретар Одељења за књижевност и језик Матице српске.

Проф. др Бјелаковић говорила је о језичкој и културној баштини Баната након Велике сеобе па до данас. Излагање о ретким и вредним књигама које су се чувале у банатским манастирима, те о језичким особеностима и знаменитим културним радницима попут Доситеја Обрадовића, Саве Текелије и Павла Кенгелца, који воде порекло из овог дела Војводине, поткрепила је занимљивим илустрацијама које је бројна публика могла да види на „видео биму”.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња.

Следеће предавање из овог циклуса биће одржано 20. априла 2023. године у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање на тему „Банат и развој српског позоришног живота у 19. веку” одржаће др Исидора Поповић, стручни сарадник Рукописног одељења Матоце српске.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.