2.2.2015-6У Фоајеу Матице српске, у петак, 10. јуна 2022. године, отворена је изложба одабраних радова академика Светомира Арсића Басаре. Изложбу су организовали Косовскометохијски одбор Матице српске и Српска академија наука и уметности. По први пут новосадска публика има прилику да види вајарска дела једног од најпризнатијих српских вајара. У Фоајеу Матице српске налази се седам скулптура: Цар Лазар (2015), дрво и метал; фигура Стефана Лазаревића (2004), бронза; Христос са мачем (1999), бронза; Свети ратници: Никита, Прокопије Теодор (1999), бронза, као и Бели анђео (2022), бронза, по први пут изложен. Изложба се може видети до15. јула 2021. године. Аутор изложбе је виши кустос Галерије Српске академије наука и уметности госпођа Жаклина Марковић.

 2.2.2015-6Догађај свечаног отварања изложбе започео је песмом „Христе спасе” у извођењу Србских православних појаца уз одломак из драме Љубомира Симовића, „Чудо у шаргану”. Стихове је казивала др Исидора Поповић. Речи добродошлице али и осврт на лик и дело академика Басаре изговорио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске: „Користећи изражајност дрвета и метала обликованог поступком префињене грубости и робусности материјала, Басара исказује уочљиву снагу предметности која проговара из његових дела али истовремено и моћ вајарске визије која разноврсне аспекте фрагмената обухвата у смисаоност целине дела”.

 2.2.2015-6Изложбу је отворио академик Стеван Пилиповић и подсетио на животопис академика Басаре. На крају се публици обратио и академик Басара рекавши: „Од вајара не очекујте неке спектакуларне говоре, вајари се баве уметношћу која ћути, која воли ћутањем, тако да и он проведе цео свој век у ћутању, радећи своје скулптуре…за разлику од оних који се баве језиком…Стваралачки пут уопште није лак. То најбоље знају они који се тиме баве, поготово код вајара који се рве са материјалом”. Академик Басара се захвалио Матици српској што је имао прилику да „у том храму културе”, излаже своје скулптуре.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

Comments are closed.