2.2.2015-6У четвртак, 18. маја 2023. године, у Матици српској одржано је једанаесто предавање пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.

Предавање „О традицији задужбинарства у Банату кроз визуру Матице српске” одржала је мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске, која је, том приликом, представила задужбине и задужбинаре Матице српске у Банату и разноврсност циљева ових задужбина. Указала је на разнородност имовина задужбина као и њихову судбину након Првог и Другог светског рата. Током предавања публика је имала прилику да се ближе упозна и са личностима оснивача и корисника задужбина. На крају, мср Веселинов осврнула се на актуелна питања реституције имовине ових задужбина.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња.

Следеће предавање из овог циклуса биће одржано 1. јуна 2023. године у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање на тему „Организација научног рада у оквиру Матице српске после Првог светског рата – Етнолошка истраживања Баната Јована Ердељановића ” одржаће Богдан Шекарић, музејски саветник.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.