2.2.2015-6У уторак, 7. јуна 2022. године, у Матици српској одржана је пројекција филма „Људи од камена – Век колонизације у Сенти 1921‒2021” редитеља Вукашина Живаљевића и Драгана Милутиновића, те сценариста: Мирослава Басарића, Рашка Рамаданског и Ненада Шкрбића.

Присутне госте и публику поздравио је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске. Пре пројекције филма Ненад Шкрбић, управник удружења „Савез потомака ратника Србије” у Сенти, предочио је процес прикупљања грађе и снимања филма, док је Мирослав Басарић, директор српског културног центра „Стеван Сремац” у Сенти, присутне госте упознао са историјом Сенте и предочио како она данас изгледа и исписује нове странице историје.

Филм „Људи од камена – Век колонизације у Сенти 1921‒2021” усмерен је ка представљању живота људи који су се доселили у Сенту током колонизације, како су се прилагођавали на новонастале услове и поднебље. Документарни филм су подржали Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а реализацију су помогли: Српски културни центар „Стеван Сремац”, локална самоуправа општине Сента, КОЦ „Лајош Турзо”, Милош и Данило Кравић из Велебита.

Отварање програма је снимљено и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.