2.2.2015-6У недељу, 20. октобра, уз надахнуту беседу књижевника Милована Витезовића и обраћање књижевника и преводиоца Хаитама Ал Хај Алија, председника Међународног сајма књига у Каиру, отворен је 64. Међународни београдски сајам књига, најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом делу Европе. Под слоганом „Писмо=глава” до 27. октобра, колико манифестација траје, посетиоцима ће се представити око 500 издавача из Србије и света. Гости долазе из бивших југословенских република, као и из Русије, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Алжира, Марока, Туниса и Албаније. Ове године част да буде земља гост ове престижне манифестације припала је Египту, те је амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли најавио да се представљење његове земље неће задржати само на књижевности, јер ће посетиоци Сајма моћи да упознају целокупну египатску културу. На египатском штанду, према његовим речима, биће организоване свакодневне радионице за сликање и бојење, као и калиграфију коју ће водити уметник Мухамед Багдади.

Статус званичних иностраних гостију имају четири писца: Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдирим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније. Поред домаћих аутора, издавачи би требало да доведу још тридесетак страних аутора. Најављено је укупно 667 сајамских програма – од којих су 87 осмислили организатори, а остало су програми издавача.

Као што то дугогодишња традиција налаже, Матица српска и ове године узела је учешће на овој престижној манифестацији, а штанд Матице српске налази се, као што је то већ и уобичајено, у Арени (Хала 1). Матица српска ће се посетиоцима представити неколицином нових издања попут зборника радова „Милорад Павић: становник светске књижевности”, те књига: „Ovid in Tomis” Гојка Ђога, „Медитерански светионик Зорана Живковића”, „Сер Гавејн и Зелени витез; превод, тумачења и значења” Младена Јаковљевића, „О српској књижевности и култури Габријеле Шуберт”, „Косово на крају историје” Александра Петровића и Данка Камчевског, „Музика у животу Срба у 19. веку – Из мемоарске ризнице” Наташе Марјановић, „Дахијска времена на Косову и Метохији (1878-1899) ” Славише Недељковића, „Речник српских говора Војводине, 1-4” и „Атлас насеља Војводине, књига III, Бачка” Слободана Ћурчића, као и капиталним пројектима попут „Речника српског језика”, „Правописа” и „Нормативне граматике” (екавско и ијекавско издање). Као што је то и уобичајено, већина Матичиних издања продаваће се, уз попуст, по специјалним сајамским ценама.

Списак нових и капиталних издања можете погледати овде.

 

Comments are closed.