2.2.2015-6У четвртак, 20. априла 2023. године, у Матици српској одржано је десето предавање пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.
Предавање „Банат и развој српског позоришног живота у 19. веку” одржала је др Исидора Поповић, стручни сарадник Рукописног одељења Матице српске.
Др Поповић представила је историјски ток развоја позоришта у Банату, при чему је истакла да је школско позориште у Банату почело је да се развија крајем 18. века, захваљујући представама које су са својим ђацима 1793. године у Темишвару и Вршцу изводили учитељи Јован Крестић и Михаило Крекић. Поред самог развоја позоришта у Банату, банатски Срби имали су значајну улогу у формирању и раном развоју организованог српског позоришног живота.
Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња.
Следеће предавање из овог циклуса биће одржано 18. маја 2023. године у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање на тему „О традицији задужбинарства у Банату кроз визуру Матице српске” одржаће мср Јелена Веселинов, управник послова Матице српске.
Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.