2.2.2015-6Матица српска је у оквиру рада Рукописног одељења, у Едицији Документ објавила књигу „Председници Матице српске: Разговори (Миливој Николајевић, Живан Милисавац, Бошко Петровић, Божидар Ковачек, Чедомир Попов” чији је аутор Милош Јевтић.

У импресивно богатом опусу нашег културног прегаоца Милоша Јевтића најновија књига доноси његове разговоре са председницима Матице српске, с којима је за протеклих пола века Милош Јевтић разговарао за Други програм Радио Београда и за своју чувену емисију Гост Другог програма, у којој је угостио неколико стотина српских и иностраних научника и уметника који су у областима којима се баве постигли изузетно велике успехе. Већину тих разговора уз неке нове Милош Јевтић је објавио у познатој колекцији „Одговори”. Најновија књига „Председници Матице српске” има ту додатну особеност што доноси не само разговоре Милоша Јевтића са пет врло заслужних српских уметника и научника, него што је свако од њих у једном периоду свог живота имао част да буде на челу најстарије српске културне установе Матице српске: Миливоје Николајевић (1979-1983), Живан Милисавац (1983-1991), Бошко Петровић (1991-1999), Божидар Ковачек (1999-2007), Чедомир Попов (2008-2012).

Избор Јевтићевих саговорника је, дакле, био по природи ствари унапред одређен. Рад Матице српске је одувек био изразито саборне природе обухватајући делатност многобројних и све бројнијих њених сарадника, приложника и часника, који се већ два века роје око њене кошнице, приносећи, по мери својих могућности, прилоге на општу ползу, али је у сваком периоду личност и лични допринос председника давао раду Матице српске посебан печат. Зато ова књига пружа одличан увид у ту страну историјата Матице српске. Захваљујући промишљеним и разуђеним питањима Милоша Јевтића у овој књизи се пре свега осветљава личност сваког саговорника, његова интелектуална биографија и допринос српској култури да би се затим фокус проширио на делатност Матице српске и улогу председника у њој, а затим и на шира друштвена питања, не само она актуелна, него и прошла па и с погледима према будућности.

Књига разговора Милоша Јевтића са пет председника Матице српске не само што баца драгоцено допунско светло на поједине периоде из историјата Матице српске, него може бити користан извор за проучавање живота и дела личности који су у једном периоду били на челу те изузетно важне српске културне установе. Истовремено, из те књиге се могу потпуније сагледати неки културни догађаји од много ширег значаја него што је рад Матице српске у неком периоду.

Књига има 295 страна, поред већ поменутих разговора са пет председника Матице српске, књига садржи уводни текст „Милош Јевтић и председници Матице српске: лицем у лице, казивање самим собом” аутора Ивана Негришорца као и рецензију рукописа коју је написао академик Предраг Пипер.

Штампање ове књиге финансирали су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с версик заједницама и Град Нови Сад, Градска управа за културу.

Comments are closed.