2.2.2015-6У Матици српској, 26. јануара. 2023. године, одржана је Светосавска беседа. Као што то дугогодишња традиција налаже свечаност је отпочела извођењем Химне Светом Сави. Ове године имали смо част да је чујемо у извођењу хора Успенске цркве „Антифон” под диригенстском управом Милице Грубишић. Свечани део програма отворио је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, а потом је презвитер др Оливер Суботић изложио овогодишњу беседу на тему „Утицај светосавске етике на лик и дело Николе Тесле”.

Беседник је истакао Теслину врлину милосрђа, која га је красила током целог живота и по којој је био и остао јединствен у историји светске науке; правдољубивост и истинољубивост, којих се држао у одбрани својих патената; жеђ за стицањем знања, коју је показивао једнако у младости и у старости; родољубље, које је неговао према српском народу, а посебну пажњу посветио је сажетом поређењу ликова Светог Саве и Николе Тесле, како у погледу разлика, тако и у погледу њихове сличности.

На крају свечаности публика је уживала у песмама „Ми смо деца неба” и „Малено сам ђаче” у извођењу Дечјег хора Црквене општине новосадске уз пратњу Јована Летића на хармоници, а под диригентском управом Милице Грубишић.

Comments are closed.

 2.2.2015-6Традиционална Светосавска беседа у Матици српској, одржана је 26. јануара. 2022. године. Своју беседу, под насловом Свети Сава, светлост у тами сеоба, изложио је академик Светислав Божић, композитор. Поздравне речи упутио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Хор Саборне цркве Свети Георгије, под управом проф. др Богдана Ђаковића, отпевао је Светосавску химну. Професор др Јелена Ђајић, пијанисткиња, извела је Византијски мозаик, композицију за клавир у девет слика, Светислава Божића.

Цео прогрм организовала је и уредила Марта Тишма, стручни сарадник Одељења за сценске уметности и музику Матице српске, а програм је водила др Исидора Поповић, драмска уметница.

Програм се одвијао уз ограничено присуство публике у складу са епидемиолошким мерама.

Догађај се уживо емитовао с могућношћу одложеног гледања преко YouTube канала Матице српске.

Comments are closed.