2.2.2015-6У среду, 3. новембра 2021. године у Свечаној сали Матице српске, одржана је конференција за новинаре, где су најављени програми Матице српске који ће се одржати у наредном двомесечном периоду.

Проф. др Драган Станић, председник Матице српске, истакао је да се програми и активности Матице српске одвијају, упркос епидемиолошкој ситуацију у Србији и свету, те најавио да ће уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, Матица српска у наредном периоду реализовати неколико значајних програма.

У новембру ће се одржати манифестација „Дани Милоша Црњанског”, где ће бити додељена и награда „Бескрајни плави круг” за најбољи роман. Програм посвећен некадашњем председнику Матице српске, Ђорђу Натошевићу, биће, такође, одржан током новембра, као и два научна скупа која су резултат сарадње Матице српске са општинама Србобран и Жабаљ. Научни скуп посвећен породици Дунђерски, одржаће се 17. новембра у Србобрану, док ће се скуп о историји и култури општине Жабаљ одржати 25. новембра у Жабљу. У оквиру циклуса предавања „Српски деспоти у Срему”, проф. др Ђура Харди одржаће беседу на тему „Претече српских деспота у Срему” (18. новембар), док ће у децембру проф. др Светлана Томин учестовати са темом „Стaрoзaвeтни мoтиви у списимa o срeмским Брaнкoвићимa”, а проф. др Јелена Ердељан са темом „Иконе Милице Деспине Бранковић”.

Почетак децембра обележиће одржавање 21. Научне конференције (1–3. децембра 2021), у организацији Европске асоцијације за хемију животне средине и Српског хемијског друштва, а уз подршку Матице српске. Представницима медија том приликом обратили су се проф. др Милан Матавуљ, потпредседник Матице српске; проф. др Бранимир Јованчићевић, председник Организационог одбора научног скупа и проф. др Душан Сладић, председник Српског хемијског друштва.Поводом стогодишњице од почетка колонизације војвођанских области, у Матици српској реализоваће се свечана академија (16. децембар) као и научни скуп (17. децембар).

За све програме биће обезбеђен пренос уживо, као и одложено гледање.

Comments are closed.