2.2.2015-6У Матици српској, у четвртак, 11. маја 2017. године, одржано је пето предавање из циклуса „Први светски рат и Уједињење”. Присутне је поздравио проф. др Ђорђе Ђурић, генерални секретар Матице српске. Предавање „Језик пропаганде Првог светског рата на примеру Аустроугарске монархије и Краљевине Србије“ одржала је мр Гордана Илић Марковић, са Института за славистику Универзитета у Бечу. Излагање је било посвећено утицају језика пропаганде и компаративној анализи у коју су били укључени новински чланци, књижевна дела, писма, плакати, карикатуре и дневнички записи обе зараћене стране.

 2.2.2015-6Предавању је, поред бројних пријатеља Матице српске, присуствовао и Роберт Гокл, аутор дводелног документарног филма о узроцима и почецима Првог светског рата. Госта су примили проф. др Ђорђе Ђурић и проф. др Бранко Бешлин, потпредседник Матице српске, и упознали га са радом и историјатом Матице српске.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео-архиви веб-сајта Матице српске.

Наредно предавање из овог циклуса одржаће се у просторијама Матице српске, 16. маја 2017. године у 12 сати. Предавање „Силе Антанте и голгота Србије 1915.” одржаће проф. др Милош Ковић, са Филозофског факултета у Београду.

 

Comments are closed.