2.2.2015-6Матицу српску је у недељу, 10. октобра 2021, посетила Њ. Е. госпођа Минакши Лекхи, државни министар за спољне послове и културу Републике Индије, специјални изасланик премијера Републике Индије на дводневном Самиту покрета несврстаних који се одржава у Београду. У индијској делегацији био је и амбасадор Републике Индије у Србији, Њ. Е. господин Санџив Кохли са сарадницима. Госте је у салону Матице српске примио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, заједно с проф. др Александром Петровићем, професором Културне историје Индије на Универзитету у Београду и руководиоцем пројекта Матице српске ,,Српско-индијске везе у култури кроз историју” и др Александром Стевановић, сарадником на Пројекту.

 2.2.2015-6Том приликом представљени су резултати вишегодишњег рада на Пројекту који окупља истраживаче из Србије и Индије. Њ. Е. госпођи Минакши Лекхи су као поклон уручена класична дела индијске културе преведена са санскрта на српски, као и превод путописа кнеза Божидара Карађорђевића. У разговору је потврђено да Србија и Индија имају слично историјско искуство културе слободе и очувања традиције на чему почива међусобно дубоко разумевање. Томе битно доприносе и овај пројектат са својих пет капиталних издања и више научних радова, јавних и академских предавања и научних скупова у Србији и Индији, као и планови о објављивању антологије индијског песништва у Матици српској.

 2.2.2015-6У салону Матице Српске разговарало се о вековним нитима српске и индијске културе и унапређењу већ постојеће сарадње у оквиру Пројекта, као и учвршћивању веза Матице српске и културних институција у Индији. Састанку су присуствовали и господин Александар Петровић, помоћник Градоначелника Новог Сада и мср Александра Јовановић, архивски саветник и стручни сарадник у Матици српској.

Comments are closed.