2.2.2015-6У Свечаној сали Матице српске, у четвртак, 12. децембар 2019. године, у 19 часова, представљена је књига „Тајна разликовања божанске суштине и енергије у Светој Тројици по Светоме Марку Ефеском Евгенику“, др Иринеја Буловића, епископа бачког и новосадског. У питању је српски превод докторске дисертације преосвећеног владике која је одбрањена 1980. године на Богословском факултету у Атини. На грчком језику дисертација је објављена 1983. године, у издању Патријаршијског института за патролошке студије у Солуну. Ова књига објављена је као заједничко издање Беседе и Матице српске а са грчког изворника превео ју је господин Станимир Јакшић.

 2.2.2015-6Скуп је поздравио и о личности његовог преосвештенства др Иринеја говорио председник Матице српске проф. др Драган Станић. О књизи су такође беседили Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије и Његово преосвештенство епископ крушевачки господин др Давид. На крају скупу се обратио аутор књиге „Тајна разликовања божанске суштине и енергије у Светој Тројици по Светоме Марку Ефеском Евгенику“, Његово преосвештенство епископ бачки и новосадски господин др Иринеј.

 2.2.2015-6У уметничком делу програма учествовао је Хор ученика Богословије Светог Арсенија Сремца, којим руководи професор Јован Стојановић. Отпевали су:
„Тропар Светом Марку Ефеском“, „Тропар Светом Иринеју Лионском“, „Тропар Тебе Бога хвалим“ и „Карловачко многољетије“.
Догађају су присуствовали: потпредседник Матице српске проф. др Бранко Бешлин, управник Библиотеке Матице српске господин Селимир Радуловић, викарни епископ мохачки Исихије, епископ осијечко-пољски и барањски Херувим, умировљени епископ Константин, ректор Карловачке богословије Јован Милановић као и представници војске.

Свечана сала Матице српске била је премала да прими све заинтересоване па су многи поштоваоци владике бачког из ходника слушали представљање књиге.

Догађај је снимљен и може се погледати у видео архиви сајта Матице српске. Програм је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада.

 

Comments are closed.