2.2.2015-6У Матици српској у понедељак, 13. новембра са почетком у 19 сати, одржан је програм посвећен Матици словачкој и словачком часопису дугог трајања „Slovenské pohľady” („Словачки погледи”). Госте и публику поздравио је проф. др Драган Станић, председник Матице српске. О историјату Матице словачке беседио је др Маријан Гешпер, председник Матице словачке, док су часопис „Словачки погледи” представили: проф. др Михал Харпањ, др Радослав Жграда, главни уредник, и др Лукаш Перни, заменик главног уредника. На крају програма др Зденка Валент Белић, уредница словачког часописа „Нови живот” говорила је о сарадњи са „Словачким погледима” и „Летописом Матице српске” и прочитала избор из своје поезије.

Непосредно пре свечаног програма у просторијама Матице српске одржан је састанак чланова Редакција часописа „Летопис Матице српске” и „Словачки погледи” на којем се разговарало о будућој сарадњи.

Програм је организован у склопу тродневне посете делегације Матице словачке Новом Саду, Београду и Бачком Петровцу. У уторак, 14. новембра, делегација Матице словачке предвођена проф, др Драганом Станићем, председником Матице српске, одржаће програм у Београду, у Удружењу књижевника Србије, са почетком у 12. часова, а трећег дана предвиђено је гостовање Делегације у Бачком Петровцу, у просторијама Матице словачке у Србији.

Овим програмима „Летопис Матице српске”, најстарији живи књижевни часопис у Европи који у континуитету излази од 1824. године започиње прославу великог јубилеја „Два века Летописа Матице српске”.

Comments are closed.