2.2.2015-6У четвртак, 21. априла 2022. године у Матици српској одржано је прво предавање пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.

Предавање „Срби у Банату до краја 16. века ” одржао је проф. др Борис Стојковски, са Филозофског факултета у Новом Саду, Одсек за историју. Присутне госте и публику поздравио је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, и том приликом најавио двогодишњи циклус предавања на тему „Српски народ у Банату”.

Проф. др Стојковски истакао је да су Срби на тлу средњовековне јужне Угарске били присутни од 13. века, а на тло данашњег Баната (како српског, тако и румунског) почели интензивније да се насељавају након Косовске битке. Затим, да су се у 15. веку појавили српски великаши као поседници на простору Баната, те да постоје примери ниже властеле која је ту била активна. Доласком Турака број Срба се увећао, а њихов устанак 1594. године узбуркао је не само Банат, већ и много шире просторе. На крају, уласком у нови век Срби су постали важан политички чинилац на граници два царства.

Следећа предавања из циклуса предавања „Српски народ у Банату” одржаће се:
5. маја 2022. године: проф. др Ненад Нинковић, „Банат у 18. веку – Насеља, становништво, власт”.
19. маја 2022. године: др Јелена Илић Мандић, научни сарадник, „Банатска војна граница (1764‒1872)”.

Партнери и сарадници пројекта су Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња, Општина Житиште.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.