2.2.2015-6У четвртак, 3. новембар 2022. године, у Матици српској одржано је пето предавање из пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”. Предавање „Српска црква у Банату у 18. веку” одржала је др Исидора Точанац-Радовић, научна сарадница са Историјског института у Београду. Присутне госте и публику поздравио је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске и том приликом најавио да ће се циклус предавања наставити и током 2023. године када ће бити уприличена предавања на тему историје уметности, језика и архитектуре у Банату.

Др Исидора Точанац-Радовић истакла је да су током 18. века банатске православне епархије Вршачка и Темишварска пролазиле кроз велике промене. После Пожаревачког мира 1718. године Банат је ушао у састав Хабзбуршке монархије и био је организован као посебна област, покрајина – Темишварски Банат. Иако се очекивало да Вршачка и Темишварска епархија уђу у састав Карловачке митрополије, оне су постале део новоосноване Београдске архиепископије и митрополије, те су тек након Београдског мира 1739. године постале део Карловачке миторполије, у којима је живело је 43% од укупног броја православних верника из свих епархија Карловачке митрополије.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња, Општина Житиште.

Следеће предавање у оквиру овог циклуса одржаће се 10. новембра 2022. године, у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање под насловом „Укидање Банатске војне границе 1872. године и њено прикључење банатским жупанијама” одржаће др Ивана Спасовић.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.