2.2.2015-6На иницијативу Одељења за књижевност и језик Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на којима се студира српски језик и књижевност − како у Републици Србији тако и у Црној Гори и Републици Српској.

Ове године Школа је одржана од 29. новембра до 5. децембра и похађало ју је 25 полазника са државних универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару, Приштини (са седиштем у Косовској Митровици), Источном Сарајеву, Бањалуци и Никшићу.

Школа је основана у жељи да се студентима основних студија, заинтересованим за дијахронијска проучавања српског језика, омогући да прошире своја знања те да у оквиру интерактивних предавања и радионица буду упознати са савременим истраживањима и актуаленостима у проучавању историје српског народног и књижевног језика.

Предавачи у Школи били су: проф. др Александар Милановић, проф. др Ирена Цветковић Теофиловић, доц. др Јелена Стошић, проф. др Владимир Поломац, проф. др Марина Курешевић, др Ана Мацановић и проф. др Исидора Бјелаковић.

Comments are closed.