2.2.2015-6У четвртак, 9. новембра 2023. године, у Матици српској одржано је четрнаесто предавање пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.

Предавање „Паралеле. Темишвар/Нови Сад: О изложби која повезује два музеја” одржала је др Александра Человски, кустоскиња Галерије Матице српске. Кроз причу о пројекту ПАРАЛЕЛЕ представљене су сличности између историјског развоја Националног уметничког музеја у Темишвару и Галерије Матице српске, као и богата уметничка баштина која сведочи о историји Срба у Банату, о улози Карловачке митрополије, о блискости Темишвара и Новог Сада као и о повезаности две установе културе – Галерије Матице српске и Националног уметничког музеја у Темишвару. Пројекат је реализован кроз изложбу „паралелних дела” из Галерије и Националног уметничког музеја, која је претходне године представљена у Новом Саду, док ће у новембру ове године бити отворена у Темишвару.

Наредно предавање планирано је за 7. децембар 2023. године у 12 сати. Др Снежана Мишић одржаће предавање на тему „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности”.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Кикинда, Општина Нова Црња, „Максмимовић градња” из Зрењанина.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.