2.2.2015-6У среду 8. новембра 2023. године у Матици српској одржан је национални научни скуп: „Утицај промене климе на искоришћавање генетичког потенцијала винове лозе”. Научни скуп организовали су Матица српска и Институт за примену науке у пољопривреди, а у сарадњи са свим релевантним домаћим научно-истраживачким организацијама које се директно или индиректно баве овом тематиком, као и уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Присутне су поздравили академик Рудолф Кастори, секретар Одељења за природне науке Матице српске; др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди; доц. др Дарко Јакшић, председник Научног одбора, а скуп је свечано отворила госпођа Данијела Мирјанић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Овај научни скуп окупио је 14 угледних научних институција из Србије које су представиле резултате својих истраживања, што указује на актуелност теме и на жељу за заједничким научно-истраживачким радом у решавању изазова очувања и развоја генетичких ресурса, као и валоризацији наших сорти винове лозе. Скупу је присуствовало више од 120 учесника, а рад скупа подељен је у четири сесије где су представљена релевантна научна сазнања и праксе. На крају Скупа отворена је дискусија која је дала плодне сугестије и предлоге који ће у наредном периоду бити дефинисани и објављени.

Програм је подржан од стране Градске управе за културе Града Новог Сада.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.