2.2.2015-6У понедељак, 7. новембра, у препуној Свечаној сали Матице српске одржано је прво предавање у оквиру делатности новоустановљеног Омладинског одбора Матице српске. Предавање под насловом „Косовски завет у прошлости, садашњости и будућности српског народа“ одржао је проф. др Милош Ковић. Догађај је организован у сарадњи са Хуманитарном организацијом Срби за Србе и посетиоци догађаја су били у прилици да приложе добровољни прилог за децу с Косова и Метохије. Уводну реч одржао је проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Председник Станић подсетио нас је на важност задатка који је пред нама, а то је утемељивање опстанка нашег народа и чување места наше културе, језика и народа у будућности. Обратила се и доц. др Јелена Марићевић Балаћ, председник Омладинског одбора Матице српске, рекавши да „сваки важан тренутак у животу и појединца и колектива треба да буде заветни и иницијацијски“ и да стога „не постоји бољи начин да Омладински одбор Матице српске отпочне свој рад симболичким окупљањем око завета“.

Проф. др Милош Ковић нагласио је да је пуна сала одличан доказ да је Матица српска препознала оно што се догађа у нашем друштву. „У току је нека врста новог омладинског таласа, покрета који је уочљив у последњих неколико година. Лозинка тог новог омладинског покрета је Косово“ – нагласио је проф. др Милош Ковић.

У уметничком програму су ученици основне школе Анђелија Поповић и Данило Милошевић извели песме „Густа ми магла паднала“ и „Сини јарко сунце са Косова“. Својим присуством предавање су увеличали пријатељи и сарадници Матице српске. У сали се тражило место више, а већину публике су чинили млади људи.

Цео програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви Матице српске.

Comments are closed.