2.2.2015-6У уторак, 11. октобра, у 19 часова у Дому културе „Грачаница” представљене су књиге „Призренска богословија, живот, мисија, допринос” и сабрана дела Ивана Степановича Јастребова, у издању Косовоскометохијског одбора Матице српске, Призренске богословије и Службеног гласника.

Поводом великог јубилеја – 150 година од оснивања Призренске богословије и 10 година од обнове њеног рада, у Грачаници је представљен зборник радова где се једним научним приступом, даје нови приказ о раду ове школе. Александра Новкаов, уредница зборника, је истакла да је Богословија у Призрену била је изложена свим недаћама кроз које је пролазио српски народ, али се она увек издизала из пепела. „За 140. годишњицу, 2011. године, Богословија је добила дар над даровима – у Призрену је обновљен њен рад захваљујући вери, храбрости и истрајности Владике Теодосија“, рекла је Александра Новаков. Јеромонах Исидор, заступник ректора Богословије, рекао је: „За нас је ово изузетно важан догађај и ово је прво претстављање Зборника поводом јубилеја 150 година од оснивања Богословије. Нажалост, околности претходних година су биле такве какве јесу, нисмо могли утицати на то, чак ни научни скуп није одржан већ су прикупљени радови за зборник. Ово је са једне стране продужено обележавање изузетно важног јубилеја”.

О делима Ивана Степановича Јастребова говорили су проф. др Валентина Питулић, председник Косовскометохијског одбора Матице српске и Борислав Челиковић уредник у Службеном гласнику Републике Србије. Професорка Питулић је константовала: „Велико национално благо, усмено културно благо остало би ван домашаја наше, европске и светске јавности да није било Јастребова који је одлично познавао и волео Призренце и захваљујући његовом великом поштовању од стране Турака он је успевао оно што нису могли многи пре њега”. Борислав Челиковић је рекао да је дело Ивана Јастребова од изузетног значаја и представља избор првог реда.

Скуп је поздравио мр Живојин Ракочевић, потпредседник Косовскометохијског одбора Матице српске. У уметничком делу програма учествовао је хор и оркестар Призренске богословије. Међу многобројном публиком, свештенством и монаштвом присуствовао је и владика рашко-призренски господин Теодосије.

 2.2.2015-6На Михољдан, 12. октобра, у Великој Хочи, у Цркви Светог Стефана одржана је литургија, којом је началствовао епископ новобрдски господин Иларион. Литургији су присуствовали председник и секретар Косовскометохијског одбора Матице српске проф. др Валентина Питулић и др Александра Новаков. Након дегустације вина одржан је културно уметнички програм. Поздравну реч упутио је владика Иларион, а михољданску беседу изговорила је др Александра Новаков. Песник Ратко Поповић казивао је своје песме, док су у уметничком делу програма учествовали и „Фенечки бисери” и Културно уметничко друштво „Венац” из Грачанице.

Беседа др Александре Новаков, секретара Косовскометохијског одбора, је снимљена и може се видети овде.

 2.2.2015-6За Михољдан, у Саборној цркви у Призрену, његову светост патријарха српског господина Порфирија дочекало је свештенство и грађанство Призрена као и проф. др Валентина Питулић и др Александра Новаков, као представнице Косовскометохијског одбора. Оне су, такође, присуствовале и устоличњу патријарха Порфирија у Пећкој патријаршији.

Comments are closed.