2.2.2015-6У суиздаваштву Матице српске и Српске читаонице у Иригу објављен је зборник радова „Михизов век“. Уредник публикације је др Владан Бајчета. Оваквом публикацијом је обележена стогодишњица пишчевог рођења, али је истовремено постављен камен темељац новоустановљених „Михизових сусрета“, на којима ће се ићи у свим оним истраживачким правцима происходећим из Михизовог литерарног наслеђа. У зборнику су објављени радови Матије Бећковића, Радована Поповића, Виде Огњеновић, Александра Јеркова, Драгана Хамовића, Мухарема Баздуља, Вулета Журића, Ивана Негришорца, Селимира Радуловића, Растка Лончара, Николе Маринковића, Маје Плавшић, Антонија Симића, Јелене Поповић, Марије Воштић, Бојане Поповић, Милене Кулић и Светислава Јованова.

На стогодишњицу Михизовог рођења, добром вољом и здруженим снагама Матице српске – чији је Михиз једно време био библиотекар – затим Српске читаонице у Иригу и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из Београда, завршава се приређивање пишчевих Сабраних дела, која ће први пут на једном месту донети све што је икада објавио не само у књигама, већ и на страницама периодике и других колективних публикација. Тако у други Михизов век можемо закорачити са обрађеним и уређеним опусом који нас уметнички, естетски, па и етички поуздано усмерава, културно-политички добронамерно и дубокоумно упозорава, стога и надаље вишеструко обавезује.

Зборник је штампан средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и Општине Ириг.

Comments are closed.