2.2.2015-6У Свечаној сали Матице српске у петак, 6. маја 2022. године, одржано је предавање Срби и српска баштина у Македонији, Мисија „Споне”. Након поздравног говора председника Матице српске проф. др Драгана Станића, један од оснивача „Споне” професор Милутин Станчић је говорио о истрајним активностима Српског културно информативног центра Спона из Скопља, њиховом деловању и сталној мисији откривања, очувања, неговања скрајнутих вредности националног, културног, духовног идентитета Срба на просторима Северне Македоније. Братислава Танасковић из Скопља је истакла да „процес одрођивања дела српског народа у Македонији тече деценијама. Основа специфике за то тихо вишедеценијско потапање у асимилацију лежи у оној народној да без здраве породице, вере, школе, свог учитеља и свештеника у селу и граду нема опстанка на коренима рода. А ми ни свог уче ни попа, и тако смо без ратних сукоба на овим просторима загубили народ, који нестаје у миру”, констатовала је госпођа Танасковић.

 2.2.2015-6Историчар Милош Стојковић говорио је о архитекти и дугогодишњем градоначелнику Скопља Јосифу Михаиловићу – оснивачу модерног Скопља. Публика је имала прилику да види и краткометражни филм о Михаиловићу. У склопу програма у фоајеу Матице српске отворена је изложба о Јосифу Михаиловићу – оснивачу модерног Скопља.

 2.2.2015-6Председник Матице српске проф. др Драган Станић и представник „Споне” професор Милутин Станчић су потписали Протокол о сарадњи, ради веће повезаности у области културе. Међу публиком били су и ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај” са својом професорком историје. Цео програм је снимљен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

Comments are closed.