У петак 27. новембра и у суботу 28. новембра 2020. године одржана је Манифестација „Дани Милоша Црњанског“ у Матици српској и Српском народном позоришту, у сарадњи Матице српске, удружења „Суматра“ и Банатског културног центра из Новог Милошева, а уз помоћ Развојног фонда Покрајине Војводине.

 2.2.2015-6У петак 27. новембра одржан је програм „Песничко уздарје Милошу Црњанском“. Програм је отворио председник Матице српске проф. др Драган Станић, обративши се присутнима уз подсетник да дело Милоша Црњанског треба да буде конституисано као највиша мера према којој треба да се одређујемо. Присутнима се обратио и председник Програмског одбора Манифестације „Дани Милоша Црњанског“ проф. др Слободан Владушић. У песничком делу програма учествовали су млади песници Милош Марков, Урош Павлов, Стефан Басарић, Бранислав Чурчов и Милена Кулић. У музичком делу програма учествовао је кантаутор Немања Нешић, који је извео неколико песама које су настале по тексту Милоша Црњанског. Програм је снимљен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

 2.2.2015-6Овогодишњи Округли сто био је посвећен путописима Милоша Црњанског. Своје радове изложили су истраживачи из Новог Сада, Београда, Подгорице и Ниша. Округли сто је одржан у две сесије. Своја истраживања изложили су проф. др Владимир Гвозден, проф. др Драган Проле, проф. др Небојша Лазић, проф. др Горан Радоњић, др Мирјана Бојанић Ћирковић, проф. др Слободан Владушић, др Јелена Марићевић Балаћ, а Милена Кулић је прочитала рад проф. др Часлава Николића. Након сваке сесије одржан је разговор о покренутим истраживачким проблемима. Округли сто је медијски испраћен и може се погледати у видео архиви Матице српске.

 2.2.2015-6У суботу, 28. новембра, одржан је и завршни програм овогодишње Манифестације. У Српском народном позоришту одржана је свечаност доделе награде Бескрајни плави круг. У спомен на Милоша Црњанског и његово дело, а у жељи да награђивањем књижевних дела објављених на српском књижевном простору да подстрека развоју наше књижевности, Матица српска је основала сталну годишњу награду Бескрајни плави круг. Овогодишњи добитник награде је Драган Стојановић за књигу Тамна пучина у издању Дома културе Студентски град. Програм је водила глумица Српском народног позоришта Тијана Марковић. Чланица Жирија др Јелена Марићевић Балаћ прочитала је одлуку Жирија награде, а члан Жирија проф. др Горан Радоњић је прочитао саопштење о награђеној књизи. Добитник награде због тренутне епидемиолошке ситуације није био у могућности да присуствује додели, па је Тијана Марковић прочитала писмо упућено присутнима. Након свечаног дела посвећеног награди Бескрајни плави круг, изведена је адаптација одломка романа Роман о Лондону у извођењу Душана Вукашиновића и Тијане Марковић и поема Зорана Ђерића Сенке Милоша Црњанског у извођењу Григорија Јакишића.

Програм је реализован захваљујући Развојном фонду Покрајине Војводине и Градској управи за културу.

 

Comments are closed.