2.2.2015-6У понедељак, 2. марта, у простoријама Матице српске представљена је делатност и издања Друштва чланова Матице српске у Црној Гори. Госте је поздравио председник Матице српске проф. др Драган Станић, који им је пожелео добродошлицу и истакао значај рада Матице српске на свим просторима на којима живи српски народ и где се негује српска духовност и култура, те значај сусрета, повезивања и обједињавања.

Друштво чланова Матице српске у Црној Гори представила је проф. др Јелица Стојановић (предсједник Друштва) говорећи о раду и активности Друштва, а проф. др Драго Перовић представио је издавачку делатност Друштва. Проф. др Драган Станић је говориио о сабраним делима професора Нова Вуковића, а академик Јасмина Грковић-Мејџор о зборнику са научног скупа „Српско језичко и књижевно насљеђе на простору данашње Црне Горе − Српски језик и књижевност данас“.

Један од важних сегмената рада Друштва ове године јесте организовање изложбе под називом „ЦРНА ГОРА: народ, језик, црква (кроз историјска документа)“. Изложбу чине 48 паноа (због ограниченог простора у Матици је изложено 17) на којима је представљена Црна Гора кроз историју: народ, језик, црква, а све преко оригиналних докумената. Документа је, уз сарадњу са Матицом српском – Друштвом чланова Црна Гора, приредио Јован Маркуш а ликовно уобличио Мирко Тољић.

На крају програма своје афоризме је говорио Блажо Паповић. Програм је водио Радинко Крулановић.

 

Comments are closed.