2.2.2015-6У четвртак, 1. децембра 2022. године, у Матици српској одржано је седмо предавање из пројекта „Српски народ: историја и култура” у оквиру циклуса предавања „Српски народ у Банату”.

Предавање „Ратови, аграрне реформе и колонизације у Банату (1914‒1948)” одржао је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске.

Др Мицић је говорећи о Банату у периоду између 1914. и 1948. године истакао да се ради о времену када су наступиле велике политичке, социјалне и економске промене. Десила су се два рата и две аграрне реформе и колонизације, дошло је до разграничења у Банату, велике циркулације становништва као и промене аграгно-економских односа и целокупног простора југословенског дела Баната. Др Мицић је акценат ставио на теме страдања српског народа током светских ратова, добровољачко питање у Првом светском рату, међуратну колонизацију, немачко питање у Банату и друге значајне теме.

Партнери и сарадници пројекта су: Град Зрењанин, Град Кикинда, Општина Нова Црња, Општина Житиште.
Следеће предавање у оквиру овог циклуса одржаће се 15. децембра 2022. године, у 18 часова, у Свечаној сали Матице српске. Предавање под насловом „Банат између два светска рата – политика, друштво и привреда ” одржаће др Слободан Бјелица.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.