2.2.2015-6У петак, 2. децембра 2022. године, у Свечаној сали Матице српске одржан је научни скуп „Јаков Игњатовић (1822–1889)“, којим је Матица српска обележила 200-годишњицу рођења великог писца и мислиоца. Поздравне речи присутнима упутили су господин Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, проф. др емеритус Душан Иванић, председник Организационог одбора скупа, господин Пера Ластић, директор Српског института у Будимпешти и проф. др Драган Станић, председник Матице српске. Радни део скупа састојао се од три сесије, у оквиру којих је представљено 20 истраживачких радова, осветљавајући готово сва научна и књижевна подручја у којима је деловао Јаков Игњатовић.

Излагања на овом скупу донела су нова сазнања о приповедном, политичком, публицистичком раду Јакова Игњатовића, као и значајан преглед рецепције књижевности Јакова Игњатовића у његово доба као и данас. Своје радове на скупу изложили су проф. др емеритус Душан Иванић, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Александар Милановић, мср Маријана Јелисавчић, др Наташа Марјановић, проф. емеритус Сава Дамјанов, проф. др Исидора Бјелаковић, проф. др Горан Максимовић, проф. др Ненад Нинковић, мср Марија Слобода, проф. др Бладимир Баровић, мср Радивој Дебељачки, мср Александар Чегар, проф. др Горан Васин, проф. др Радослав Ераковић, мср Ана Козић и доц. др Срђан Орсић. Секретар скупа је мср Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик. На скупу је представљена и електронска изложба докумената о Јакову Игњатовићу доступних у Рукописном одељењу Матице српске. Радови са скупа биће објављени у тематском зборнику. Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

 2.2.2015-6Након радног дела скупа, одржан је песнички програм „Јаша, Васа Решпект, плусквамперфект“ у којем је представљена поезија о Сентандреји и Јаши Игњатовићу. У програму су учествовали Ђорђо Сладоје, Иван Негришорац, Гордана Ђилас и Мирослав Алексић. Програм је водила др Исидора Поповић. Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Реализацију овог програма помогли су Министарство културе Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине.

Comments are closed.