2.2.2015-6У Матици српској, у понедељак 12. децембра 2022. године, представљен је зборник радова „Историја насеља општине Жабаљ” (књига I) објављен у оквиру Одељења Матице српске за друштвене науке, а у саиздаваштву Матице српске и општинске народне библиотеке „Вељко Петровић” из Жабља. У Зборнику је сабрано десет радова са истоименог научног скупа одржаног у Жабљу 25. новембра 2021. године. Главни и одговорни уредник публикације је др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, а чланови Уредништва су још и проф. др Горан Васин и проф. др Слободан Бјелица.

 2.2.2015-6Госте и публику поздравио је господин Урош Радановић, председник Општине Жабаљ, а о Зборнику су говорили: проф. др Владан Гавриловић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, господин Станко Трифуновић, музејски саветник Музеја Војводине, и др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске. У музичком делу програма учествовао је господин Максим Мудринић, гајдаш из Сивца који је извео две нумере, стару шајкашку песму „Сви Шајкаши одоше” и песму која говори о томе како су Војвођани доживели Бој на Косову под називом „Видовчица Видовдан”.

Гости Матице српске и ове свечаности били су ученици и наставници Средње школе „22. октобар” из Жабља. Два ученика била су обучена у шајкашке униформе, те су на тај начин дали допринос овом занимљивом програму. Гости су упознати са историјатом и делатношћу Матице српске и том приликом подељени су им пригодни поклони.

Публиковање овог Зборника омогућила је Општина Жабаљ на основу протокола о сарадњи потписаног са Матицом српском. Ова плодна сарадња настављена је и ове године. Наиме, у новенмбру је у Жабљу одржан други научни скуп истог назива, а радови са тог скупа биће публиковани наредне године.

Програм је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада.

Свечаност је снимљена и може се погледати у видео архиви на сајту Матице српске.

Comments are closed.