2.2.2015-6У понедељак, 3. јула 2023. године, у Свечаној сали Матице српске одржана је свечаност уручења „Бранкове награде Матице српске“ за школску 2021/22. годину за дипломске, семинарске и мастер радове. Награђене је поздравио председник Матице српске проф. др Драган Станић. Записник са састанка Жирија прочитала је проф. др Наташа Половина, а о награђеним радовима је говорио проф. др Војислав Јелић. Жири је радио у саставу: проф. др Војислав Јелић (председник), проф. др Сања Париповић Крчмар, проф. др Драгана Вукићевић, проф. др Владимир Гвозден и проф. др Наташа Половина. Награде је уручио председник Матице српске проф. др Драган Станић, а програм је водила мср Милена Кулић, стручни сарадник Одељења за књижевност и језик.

Добитници „Бранкове награде“ за 2021/22. годину су:

Прва награда – Настас Јакшић за рад „Аристотелова хамартија кроз призму Софокловог Едипа, Антигоне и Електре“ (Одељење за класичне науке, Филозофски факултет Београд). Рад је написан под менторством проф. др Дарка Тодоровића.

Две друге награде:
Јана Петровић за рад „Пригодна поезија Динка Златарића“ (Катедра за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, Филолошки факултет, Београд). Рад је написан под менторством проф. др Славка Петаковића.
Маша Петровић за рад „Приповетка Пут Алије Ђерзелеза као матична ћелија приповедног опуса Иве Андрића“ (Катедра за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, Филолошки факултет Београд). Рад је написан под менторством проф. др Предрага Петровића.

Три треће награде:
Горан Миловановић за рад „Херменеутика ликова Ивана Галеба и Стивена Дедалуса (у Портрету уметника у младости Џејмса Џојса и Прољећима Ивана Галеба Владана Деснице) (Одсек за компаративну књижевност, Филозофски факултет, Нови Сад). Рад је написан под менторством проф. др Павла Ботића.
Милан Врљановић за рад „Књига о Јудити“ (Одељење за класичне науке, Филозофски факултет, Београд). Рад је написан под менторством проф. др Ил Аккада.
Милош Михаиловић за рад „Мотив смрти у Спомену на Руварца Лазе Костића и Гаврану Едгара Алана Поа“ (Одсек за српску књижевност, Филозофски факултет, Нови Сад). Рад је написан под менторством проф. др Радослава Ераковића.

Поводом 100-годишњице смрти песника Бранка Радичевића и у његов спомен Матица српска је установила награду за студенте филозофских и филолошких факултета под именом „Бранкова награда“. Од тада Матица српска сваке године традиционално додељује ову награду. Програм је подржан од стране Градске управе за културу Града Новог Сада.

Comments are closed.

 2.2.2015-6Дана 14. јуна 2016. године у 12 сати у Салону Матице српске председник Матице српске проф. др Драган Станић уручио је Бранкове награде Матице српске за школску 2014/15. годину за дипломске и семинарске радове:
прву награду: Ирени Плаовић за рад Реторичка природа „Слова о светом кнезу Лазару” непознатог Раваничанина;
две друге награде: Николини Тутуш, за рад Симболика биља у „Србљаку” и Натасји Чичић, за рад Дигенис Акрита – граничар епског и романескног,
и три треће награде: Давору Арнауту, за рад Хронотоп Босне 1878. у Андрићевоm дјелу, Катарини Пантовић, за рад Сувишне жене у романима „Сеоска учитељица” Светолика Ранковића и „Нечиста крв” Борисавa Станковића и Светлани Савић, за рад Ерос и Танатос у приповеткама српских реалиста (Милован Глишић, Јанко Веселиновић, Лаза Лазаревић, Светолик Ранковић, Симо Матавуљ)

Записник са састанка Жирија прочитао је члан Жирија проф. др Радослав Ераковић, а о награђеним радовима и добитницима говорио је члан Жирија проф. др Војислав Јелић. Награђени су прочитали одломке из својих радова. Додели је присуствовала и декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду проф. др Ивана Живанчевић Секеруш, ментори награђених радова, представник Градског одбора за културу Града Новог Сада, и више професора Филозофског факултета из Новог Сада.

 

Comments are closed.