2.2.2015-6У оквиру Одељења за књижевност Матице српске објављен је зборник радова „Петер Хандке или правда за човека и човечност”. Ова публикација представља први прилог у серији „Споменица почасном члану Матице српске”. Зборник су уредили Иван Негришорац, главни и одговорни уредник, проф. др Јован Делић, Јан Красни и Селимир Радуловић.

Одлуком 129. редовне Скупштине Матице српске одржане у суботу 27. јуна 2020. године у великој сали „Јован Ђорђевић0148 Српског народног позоришта, у Новом Саду, седамнаесторо изузетних стваралаца у различитим областима проглашени су почасним члановима Матице српске. То су: Петер Хандке, Ноам Чомски, Роналд Харвуд, Патрик Бесон, Еуђенио Симион, Мирослав Бјелик, Жан Пол Блед, Гидеон Грајф, Наталија Алексејевна Нарочницка, Јелена Јурјевна Гускова, Микис Теодоракис, Никита Михалков, Емир Кустурица, Дајана Џонстон, Жан Кристоф Буисон, Арно Гујон и Новак Ђоковић. Библиотека „Споменица почасном члану Матице српске” настала је из жеље да се оваквим одлукама Скупштине Матице српске дода детаљно елаборисано образложење на основу којег ће бити сасвим јасно зашто не само Матица него и српска културна и научна заједница у целини, може и треба да донесе овакву одлуку о високом поштовању поменутих стваралаца. Зборник радова Матице српске „Петер Ханкде или Правда за човека или човечност” сада се налази пред читаоцима, а њиме наша установа жели да иде у сусрет години у којој ће се свечано обележити 80-годишњица пишчевог рођења.

Радови објављени у овом зборнику систематизовани су у рубрике: Уводне речи (1), Огледи (12), Сведочанства (11), Поезија, проза (10), Грађа за библиографију Петера Ханкдеа, Фото-записи, Напомене о овој споменици и регистар имена. Штампање овог зборника радова омогућио је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Comments are closed.