2.2.2015-6Матица српска и Војвођански огранак Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, поводом Светског дана безбедности пацијената, организовали су два предавања која су одржана у четвртак, 21. септембра 2023. године, у Матици српској. Предавања представљају прву заједничку активност на основу потписаног протокола о сарадњи између Матице српске и Војвођанског огранка Академије медицинских наука Српског лекарског друштва. Током године биће организовани бројни догађаји у циљу промовисања здравог стила живота и превенције здравља.

Прво предавање „Актуелности у прехоспиталној ургентној медицини” одржао је проф. др Велибор Васовић (Катедра за фармакологију и токсикологију, Медицински факултет, Универзитет у Новом Саду). Предавање проф. др Васовића истакло је значај правовременог реаговања у хитним случајевима, као и које процедуре треба применити од стране грађанства у случајима који захтевају хитну помоћ и њихов утицај у даљем збрињавању и лечењу особе.

Друго предавање „Прехоспитално збрињавање повређених у масовној несрећи” одржала је асист. др сци мед Радојка Јокшић-Мазињанин (Катедра за ургентну медицину, Медицинси факултет, Универзитет у Новом Саду и Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад). Асист. др сци мед Јокшић-Мазињанин представила је савремене технике и технологије које постоје у свету у циљу брзог деловања на лицу места масовних несрећа, и указала на неопходност координације различитих система хитне помоћи у циљу пружања брзе и ефикасне помоћи.

Наредно предавање у Матици српској, у сарадњи са Војвођанским огранком Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, планирано је за 2. новембар 2023. године у 18 часова.

Програм је снимљен и може се погледати у видео-архиви сајта Матице српске.

Comments are closed.